woensdag 13 juni 2012

Oranjegekte (1)Twee oranje beestjes- wuppies, nog over van een vorig voetbalgebeuren-heb ik op het raam geplakt vergezeld van twee kleine oranje leeuwenkoppies. Daarbij maakte ik van  servetten- nog over van het vorige WK voetbal- bloemen waarin ik een Nederlands vlaggetje aan een prikkertje  vastfröbelde. Hup, ook op het raam. Zeven bloemen. Terwijl ik ze op het raam plakte werden ze voor mij synoniem aan zeven voetballen en vervolgens doen die bloemballen mij denken aan doelpunten. Goals die het Nederlands elftal vast nog gaat maken gedurende deze en/of komende wedstrijd(en) van de Europese Kampioenschappen.
Ach, wat een bijgeloof. Ik grijns. Daar zit ik dan, op de bank, met een leeuwentooi op mijn hoofd. Vandaag gekregen bij Kwantum. Een voorbijganger- ik neem aan dat hij niet van voetbal houdt- zie ik terwijl ik opkijk van mijn laptop, naar binnenkijken. Ik zwaai. Aarzelend zwaait de man terug. Het moet een wonderlijk gezicht zijn om een vrouw met een oranje leeuw op den kop in haar uppie op de bank te zien zitten typen op een laptop, af en toe opkijkend naar de tv. Ben ik even goed maf? Even mág van mijzelf.

Ik voel mij verbonden met Oranje. Voel mij oranje. Maar toch …Duitsland maakt net zijn tweede doelpunt. Tja, kan gebeuren.  Ben blij voor ze. Ik zit in de neutraalstand en voel mij onpartijdig. In de straat een paar huizen verderop hangen Duitse vlaggetjes voor het raam en een tekening met een hartje rond een miniatuur Duitse vlag, het vertederd mij. Duitsland, het land waar ik drie jaar van mijn jonge jeugd doorbracht, Waar ik leerde schrijven en lezen. Duitsland, land met vriendelijke mensen, is een stukje thuis voor mij.

De sportverslaggever hoor ik op de televisie over de poel des doods praten. Wat klinkt dat zwaar. De eerste helft zit erop. Ik doe mijn oranje leeuwenkop af, ik grinnik om mijzelf. Opeens voel ik mij Oranjegezind, weg onpartijdigheid. Kom op jongens, we kunnen toch zeker wel het EK winnen, al is het alleen maar om te genieten van het meereizende legioen en de verbondenheid -tussen Nederlanders onder elkaar -die dan aangehaald wordt?
Ben blij dat er geen andere mensen hier met mij zitten te kijken, ik zou niet tegen de scheldnaam kunnen, die vaak aan Duitsers wordt gegeven en die niets met deze voetballers te maken heeft. Moge de wedstrijd sportief verlopen en –mijn onpartijdigheid is nu echt op de reservebank gaan zitten -ik hoop dat Oranje nog een paar doelpunten maakt. Dat zou een grandioze sfeer in het land geven, maar ze hebben het warm en voetballen op lang gras valt niet mee. Dat je iets voor een goed salaris moet doen, hebben ze op dit moment niet zo door. Misschien het hele elftal vernieuwen?

Zou het geluk brengen als ik tijdens de hele wedstrijd schrijf zoals nu? Of …zou het geluk brengen om aan een ander verhaal te beginnen? Bijgeloof in optima forma rijst tot hoge hoogtes tijdens wedstrijden als deze. Ik ben heus de enige niet.
Misschien brengt het wel ongeluk als ik tijdens de wedstrijd dit schrijven op mijn Blog zet?
Kom op, Til, doe eens normaaaaal. Weet je wat, alles wat ik tijdens de wedstrijd doe brengt geluk. In ieder geval zit ik nu weer eens te grijnzen.

Ik hou niet van voetballen.

Heyyyy, van Persie maakt opeens een doelpunt. Hoi, hoi, hoi. Het legioen juicht. 1-2 is het nu. We winnen vast en zeker.Geen opmerkingen: