vrijdag 6 december 2013

Nelson Mandela -> compassie in beweging


Hij heeft een mooie leeftijd bereikt.
Gaat het daarom in het leven? Om de leeftijd die we bereiken? Is dát de ultieme levensprestatie?
Gaat het niet om de jaren tussen geboorte en overlijden?

Laten we met zijn allen iets geleerd hebben van Nelson Mandela. Geleerd van hoe hij leefde, bad en vocht voor zijn doel. Weg met racisme, apartheid, superioriteit, onderdrukking, discriminatie, wrok en vooroordelen. Ieder mens is uniek en allemaal samen kunnen we er vanuit onze diversiteit  iets moois van maken.

Het klinkt zo simpel? Het is hard werken in onszelf. Keer op keer ons hart openzetten voor ons medemens. Jij en ik, ik en jij, wij maken allen fouten. Vergeven, inleven, compassie en vertrouwen zijn de sleutelwoorden
Zeven en twintig jaar in gevangenschap - alleen om zijn huidskleur - en tóch vergaf Mandela de mensen die hem dit aandeden en hem tijdens zijn  jarenlange gevangenschap wreed behandelden.Toch koos hij ervoor om vriendelijk te blijven. Dát vind ik een prestatie!
Hij zag in ieder mens, een mens dat vocht in wantrouwen jegens de medemens en  die de eigen angst - om vanuit liefde te leven - voeding gaven.. Hijzelf zag ook in ieder mens een hart en ziel die wilden leven in vertrouwen vanuit liefde.


Dank u wel, Nelson Mandela, u was compassie in beweging.
Doelbewust.

Laten we zijn beweging vóórt laten bewegen.


Onze gedachten ontspannen en onszelf niet voeden met haat, wrok én angst om weer gekwetst te worden. In ons gedrag steeds weer een voorbeeld voor kinderen zijn.
Vergeven is een werk woord.
Gedachten sublimeren. Keer op keer op keer weer voor andere gedachten kiezen. Voorbij ál dat andere ademen en ons hart openen in harmonie met een gezonde dosis verstand.

Zijn droom was en is ook de mijne en ik weet zeker dat diep in ieders hart die droom eveneens leeft. Iedere baby wordt met die droom geboren. Iedere baby is liefde.

Laten we het gedachtegoed van dit mooie mens met zijn allen eren door ernaar te leven.


Rust in vrede en liefde, Nelson Mandela. 

Wij blijven ons best doen.

Dank u wel dat u er was, mooi mens.

 http://youtu.be/iqBfai_-FBAFilmpje over Madiba op de website http://www.theelders.org/ van The Elders

Nelson Mandela: uniting humanity around the world Logo van The Dances of Universal Peace

                                                                       


 

Geen opmerkingen: