donderdag 24 juli 2014

Respect* Gisteren de eerste keer, vandaag meer.

Twee en zeventig keer indringende beelden van door liefdevolle sterke handen en schouders gedragen kisten met zoveel voorbije lief en zoveel leed voor nabestaanden.


Stille emoties.

Dan een colonne van twee en zeventig rouwauto’s door het land. 

Morgen weer.

Elders is op vele plekken in de wereld  heftige strijd, wordt er gedood en is het niet veilig genoeg voor een dergelijk waardig afscheid dat al de 298- op 17 juli- omgekomen inzittenden van vlucht MH17 ontvangen en zullen ontvangen. Op vele plekken waar strijd woedt, is er geen waardigheid, geen piëteit naar het wonder toe dat een levend mens is. 

Angst en wantrouwen naar de medemens toe?

Diep respect voor al wat leeft, zei Albert Schweitzer

Ik heb een gevoel van dankbaarheid naar al die mensen toe die nauw betrokken zijn bij het veilig thuisbrengen van slachtoffers, een gevoel van dankbaarheid, een gevoel van trots naar Frans Timmermans en Premier Rutte toe die laten zien dat je met rust, vertrouwen,  geduld (al is er haast bij), diplomatie en weloverwogen de juiste woorden spreken, je tot resultaten komt. 
Dankbaarheid naar de mensen die met de kisten omgaan alsof ze hun eigen ouders, zonen, dochters, neven, nichten, zusters, broeders, vriend, oom, tante, grootouders, vrienden, kennissen, buren, schoolvrienden, studiegenoten, collega's optillen en op de schouders zetten. Ieder een hand en een kant van het hoofd tegen de kist aan, als om bescherming te bieden. Alsof de dragers zeggen: ‘Jullie zijn thuis. Jullie zijn nu veilig.’ Zo trots en dankbaar kunnen wij zijn naar al deze mensen toe die waardigheid geven. Respect tonen aan de lichamen van de omgekomenen.

Zoveel mensen. 

Ondertussen is het identificeren begonnen. Net zo indringend, lijkt mij.

Wat een logistiek om dit voor elkaar te krijgen zo ook.de afspraken tussen de getroffen landen onderling vind ik ontzagwekkend. 
Het gaat niet in de koude kikkerland kleren zitten. Wij leven mee.Niet te bevatten voor de nabestaanden.

Morgen weer.


http://www.worldpeaceflame.org

Geen opmerkingen: