maandag 30 november 2015

šŸŒ³šŸŒ±Klimaatcrisis: Wat je zelf kunt doen -mits je een tuin hebt- om het tegen te gaan.In de winter valt het mee, maar zodra de lente aanvangt heb ik er erge moeite mee dat terras en stoeptegels  worden schoongespoten waardoor alle dierlijke kleine bewoners plus planten eronder of tussen de naden worden verdronken door de hogedruk spuit. Dat ‘schoonspuiten’ is, nadat er eerst hevig deels al alle opkomende wilde groene groei weg gekrabt is. Ik vind het naar en erg. Mag alles dat niet door de mens zelf  gezaaid is en uit zichzelf opkomt niet bestaan? 


Tuinen lijken steeds meer op parkeerplekken. Of als  luchtplekken in een gevangenis met aan 3 kanten schuttingen. OkĆ©, ieder zijn smaak. Echter, we hebben het nu over de klimaat crisis. We moeten met zijn allen iets doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan en de aarde leefbaar doorgeven aan onze kinderen, kindskinderen en de generaties erna. Achterpaadjes hier in Nederland zien er strak uit. Straten en stoepen eveneens. Doch, alle leven wordt iedere keer verwijderd. Zelf heb ik er ook aan meegedaan, mij aanpassend en mijzelf verfoeiend. Doch, ik heb nu het groen in het achterpad laten staan. 

Velen genieten paradoxaal op vakantie juist van de Natuur. En wel van de vrije natuur.

Wat zou het fijn zijn- voor de generaties na ons- als er  tijdens de klimaattop aandacht zou worden gegeven aan het feit dat steeds meer tuinen worden versteend. Zomers houden stenen warmte vast en winters koude. Misschien is het een idee dat iedere tuinbezitter ten gunste van het de klimaat bij huur of koop van de woning te lezen krijgt in het huurcontract dat de tuin  maximaal 1/4 betegeld mag worden, 3/4 groen moet hebben. Een terras en een paadje is toch voldoende? Ergens las ik dat in Duitsland dit al het geval is.  Bij meer verstening van een tuin dan een extra belasting. Is dat wat?


Alle wortels van grote tot kleine planten en bomen bieden huisvesting& voeding aan allerlei nuttige diertjes. Tevens houden wortels aarde en zand bij elkaar en zijn een natuurlijke bescherming tegen overstromingen.

De in het wild vrij groeiende plantjes met hun vaak zo prachtige bloempjens en kruidjes, plus de diertjes die er onder wonen zijn toch net zozeer een  onderdeel van het Eco systeem als dat wij dat zijn?  Samen vormen wij  toch een Geheel? Waarom bang zijn van kleine diertjes? 

 Wat is het heerlijk dat er bomen bestaan. Bomen, die ons  zuurstof geven! Schenken! Het is nog steeds niet vanzelfsprekend dat wij kunnen ademen. Bomen, die ons schaduw geven wanneer het in ons kikkerland tropisch is. Bomen, die met hun wortels de aarde bij elkaar houden. Bomen, waar van het hout onze meubelen zijn gemaakt. Mijn ouders deden hun leven lang met hun meubels, Ik heb er ook nog van. We moeten zuinig zijn op bomen. Bomen die dieren huisvesten. De regenwouden die er nog zijn. De longen van de aarde en van ons.
Bomen die dan toch omgekapt moeten worden  geven ons zoveel andere zaken. Hout voor huizen, warmte, papier, meubels en zoveel meer.

Het is koeler in een park of zelfs onder Ć©en boom dan in een stenen tuin met wat planten in potten, een miniem perkje en een parasol als boom. Dat scheelt soms 10 graden! Stel je eens voor dat het verplicht wordt dat je niet meer dan de een kwart tot helft van je tuin maximaal mag betegelen. Dat scheelt! Laat oude bomen staan. En ook jonge. Het is te zot dat deze tegenwoordig zomaar gekapt mogen worden omdat ze mensen in de weg staan.
Hoe zit het met het zuurstof inademen …?
Stel je eens voor dat in de achterpaadjes het groen mag groeien al is het alleen al aan de zijkanten. Dan komt de insectenstand ook meer in balans en het scheelt in hitte.  Gelukkig ben ik de enige niet die er zo overdenkt! iemand wees mij op dit artikel,
 http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1358795/2007/04/06/Onkruid-bestaat-niet.dhtml

Geen opmerkingen: