zondag 17 juli 2016

🌲🌳Respect hebben voor het leven houdt ook in: respect hebben voor bomen.

Wat te schrijven om de drie populieren aan de ingang van Spijkenisse te redden? Twee Fastfoodketens willen ze  neerhalen. Hoe de bomen voor de kap te behoeden? Deze ketens willen de nog staande bomen omhakken zodat de te plaatsen reclamezuil meer in beeld komt.


De bomen staan in de weg? Wie staat wie in de weg? Mij niet en vele andere mensen evenmin. 

In de vakantie periode gaan hordes mensen de hort op. De Natuur in. 
Om te ont-stressen.


Wij hebben bomen nodig. Zij leven en ...laten ons leven! Respect voor het leven hebben is ook respect voor de natuur hebben. Bomen zetten fijnstof om in zuurstof. Zuurstof houdt ons in leven. Drie minuten zonder en we zijn er geweest óf hebben voor het leven schade opgelopen. Respect voor het leven hebben is ook respect voor het leven in ons hebben en dus ...voor de Natuur.

Steeds minder bomen en meer bevuilde lucht? Het zal toch niet waar zijn dat we naar de maan gaan. Dat wil zeggen, dat het hier kaal als op de maan wordt? Met steeds meer steen.
 Het zou geen discussie mogen zijn of bomen wel of niet gekapt worden. Niet kappen is mijn leus. Geen kapvergunning afgeven. Ook omdat het gezonde oude bomen zijn.


Bomen, waarvoor vele mensen op vakantie gaan. Bomen, waaronder het goed vertoeven is op een warme zomerdag. Het is er koeler en daardoor aangenamer. Een parasol kan niet tegen een boom op. Een restaurant met bomen nodigt uit: kom, hier is het aangenaam en heeft een grotere aantrekkingskracht op mensen dan een restaurant zonder.Toch? Een restaurant waar je ook buiten kunt zitten trekt aan. In een dergelijk restaurant, hoor je de blaadjes aan de takken in bomen ruisen, hoor je vogels fluiten en andere insecten hebben er eveneens hun woning. Vogels die nodig zijn voor de verspreiding van zaden. Insecten die ook nodig zijn. Bomen schenken niet alleen zuurstof, maar ook de broodnodige kalmte en energie.
 In een dergelijk beboomd restaurant voelen wij onze stress minder worden, komen wij tot rust, laden op en wellicht bestellen wij daardoor nóg een drankje of iets te eten.

Iedere boom telt, ze zijn zo broodnodig in deze steeds meer verstenende wereld. De wortels van bomen hebben ook een functie: zij zorgen voor minder wateroverlast. Strijk over je hart, KFC en BK. en laat voor je eigen gezondheid deze drie populieren bestaan. 

En ja, ook omdat ze een erewelkom tot Spijkenisse vormen

Geen opmerkingen: