zaterdag 9 juni 2018

Mag een coureur racen op een autoweg ?

Mag een coureur van een supersnelle racewagen racen op een autoweg of snelweg?
Domme vraag he? 
Nee, dat mag niet, want ieder moet zich aan de regels van gewoon gemotoriseerd wegverkeer houden. Wie dat niet doet krijgt een boete.
Duidelijk.


Maar waarom mag een wielrenner op een racefiets dan wel onbeteugeld zijn of haar gang gaan ZONDER BEL OP DE FIETS en zich gedragen als God in Frankrijk zo van ‘al het andere fietsverkeer rijdt mij in de weg?’ 


Het is gevaarlijk!

Stel, dat een coureur zich zo zou gedragen op een autoweg als dat sommige wielrenners zich gedragen op een gewoon fietspad, dan vermoed ik dat hij dan een stinkend hoge boete aan zijn broek zou krijgen en van mij mag hij dan tevens rijbewijs ontzegging krijgen.

Wielrenners kunnen bij mij - en ik ben heus de enige niet- zulk een irritatie en soms ook woede triggeren dat het slechtste in mij naar boven wordt gehaald. Ik word niet gauw boos. Meestal sublimeer ik het. Maar oooo als er een ploeg met hoge snelheid voorbij rijdt en schreeuwt: aan de kant, mens of ik heb ook wel wijf gehoord, dan wordt ik ziedend van het feit dat ze je zo laten schrikken én dat zij waarschijnlijk denken in hun recht te staan. 


Macho, dominant, intimiderend en te irritant gedrag. 

Stel je eens voor, stel je eens voor dat een reguliere automobilist zich zó gedroeg jegens een wielrenner indien deze op de autoweg zou mogen trainen. Stel je het eens voor!
Kan niet, he? Mag niet he?


Daarnet werd ik weer verontwaardigd omdat ik een wielrenner  in een video hoorde spreken over groepjes schoolkinderen waar hij - en collega wielrenners- last van hebben op het fietspad. Pardon? Slecht voorbeeld, racer.

Automobilisten houden wél rekening met schoolgaande kinderen en andere fietsers. Een automobilist neemt gas terug, anders zou het onverantwoord zijn als deze rakelings langs je rijdt. Als een automobilist zich als heer en meester gedroeg dan is het: dag rijbewijs. Toch?

Vandaag ben ik aangereden door een wielrenner. Hij en zijn vrouw waren vriendelijke, behulpzame mensen die oprecht bezorgd waren over mijn fiets en mij. Gelukkig hebben mijn fiets en ik nauwelijks letsel.
Vlak voordat hij tegen mijn fiets aanreed riep de man nog ‘ding dong.’ Ding dong. Verbaal.

Geen bel op de fiets! Wát is dat toch? Waarom is dat toegestaan?

Dan nu mijn oproep aan de @anwb.
1)Aub, stel fietsbellen verplicht op racefietsen. 
Bellen waardoor je weet dat er een racer aankomt, het liefst een bel met een speciaal geluid die alleen op racefietsen mogen.

2)omdat ik begrijp dat racefietsers willen trainen zou ik zeggen. Stel tijden in want soms  fietsen er - vooral in het weekend- kinderen mee met hun ouders. 

3)wielrenners behoren zich nét als het gemotoriseerde wegverkeer en het reguliere fietsverkeer zich aan regels te houden.

4) En ...laat wielrenners op de autoweg fietsen, dan kunnen ze hun gang gaan en autobestuurders houden wél rekening met ze. Hoewel deze ws ook gefrustreerd zullen geraken door die ‘langzame fietsers’ maar zij gaan in ieder geval niet racen als een coureur.

En .... laat alle fietsenwinkel iedere nieuwe racefiets voorzien van een BEL. Of een toeter met leuk geluid.

Dank u!

2 opmerkingen:

Tilly Kuiper zei

Zondag 17 juni 2018

Van de week merkte ik verandering op bij de wielrenners die mij tegemoet redem
of achterop kwamen.

Er werd GEBELD en men zei dank u wanneer ik aan de kant ging staan.

Ook werd er teruggegroet- door een enkeling niet- wanneer ik zo vrolijk en luid mogelijk, want ze zijn zoefff voorbij, goedendag wenste.

Tilly Kuiper zei

Dat geeft de burger moed.